Strijd en liefde zitten dichtbij elkaar. De liefde laat je soms ook eenzaam strijden. Dan komen klanten alleen naar mijn praktijk voor samengestelde gezinnen. Zoals de stiefouder, die het niet meer kan verdragen dat alle verzorging voor een stiefkind bij hem ligt, terwijl de ouder meerdere keren per maand in het buitenland zit. Soms zit de ouder er juist alleen, omdat die niet weet hoe hij zich moet gedragen sinds zijn vrouw een familieportret heeft laten maken waar zijn oudste dochter niet op mocht staan.
Eenzame strijder
Ik noem ze de eenzame strijders. Mensen die heel hard proberen iets wat vierkant is, door een rond gat te duwen. Die niet weten hoe ze de situatie die ze zo tot op het bot raakt, moeten verwoorden naar de partner, die ze liefhebben als geen ander. Ze hebben een partner die hen niet begrijpt, die soms zelfs agressief wordt als ze een poging wagen. Ze hebben een partner die geen gesprekken wil en zelfs niet wil komen kennismaken in de praktijk. De redenen variëren:
- ik heb namelijk geen stiefgezin (dat heb jij alleen);
- ik heb geen therapie nodig” (maar jij wel) of
- je wist toch waar je aan begon (en nu moet je niet gaan zeuren achteraf).
Gedeelde eenzaamheid
Deze eenzame strijders vertel ik dat ze niet alleen zijn. Hun partner is net zo alleen als zij. Zij uiten het alleen op een andere manier. Dat helpt soms. Vaak zijn het de valkuilen van een stiefouder die dan tot waarheid zijn verheven. Als de ene strijder beseft, dat de ander net zo eenzaam is, zie ik soms al iets verschuiven.
Liefde als medicijn
De partner die alleen de gesprekken met mij deed, omdat haar man geen samengesteld gezin wilde zijn en daarom ook niet bij een coach voor samengestelde gezinnen langs wilde komen, is naast hem gaan staan en steeds weer sloeg ze in gedachten een arm om hem heen. Toen durfde hij op een keer te zeggen dat hij het zo zwaar had. Zij luisterde alleen. Vanuit daar groeide een nieuw vertrouwen, waarin zij ook kon gaan zeggen wat haar dwarszat. Uiteindelijk kwamen ze samen, om hier (meer) te leren over de liefde.
En nog meer liefde
De stiefouder die zijn stiefkind niet meer trok, en voor zijn gevoel alles uit de kast had getrokken, maar het werd alleen maar erger, ging lezen over de liefde en deed in de praktijk het transformatiespel. Daardoor vond hij weer hoop en kracht om het gesprek aan te gaan. Het contact met zijn stiefkind herstelde voorzichtig weer en dat gedrag waaraan hij zich zo had geërgerd, kwam minder voor.
Strijden voor de liefde
In een samengesteld gezin moet je op elkaar bouwen en vertrouwen. Dat is vaak zoeken. Zoeken naar de manier waarop je weer met elkaar kunt verbinden. Maar eigenlijk helpt datgene je wat jullie bij elkaar heeft gebracht het meest: de liefde. Maar als je een eenzame strijder bent geworden, dan zie je dat niet meer: dan ben je allebei zo hard aan het werk!
Lees hier meer over: het transformatiespel: het spel van liefde.
Marjolein van der Linden, eigenaar van
TAAAFEL: de basis voor samengestelde gezinnen in Hilversum