Geschiedenis van Taaafel

De geschiedenis van TAAAFEL

Geschiedenis

Wist je dat de Egyptenaren al stenen en houten tafels gebruikten? Resten daarvan zijn gevonden in hun graven. Zij gebruikten tafels meestal om spullen wat hoger neer te leggen. Ook de Chinezen maakten gebruik van tafels om aan te schrijven en voor het spelen van spelletjes. De Grieken en de Romeinen waren de eersten die de tafel ook gebruiken om aan te eten. In de middeleeuwen waren eettafels vooral in gebruik bij de hogere klassen. De tafels waren dan groot en rond of ovaal van vorm en iedere stijlperiode had zijn ‘eigen’ soort tafels. Zo herken je tafels in Louis XIV-stijl door de uitbundige ornamenten. In de koloniale tijd zie je voor het eerst gelakte tafels; een gewoonte die overgenomen werd uit China en Japan.

Soorten en materialen

Heb je wel eens bedacht hoeveel soorten tafel er zijn? Van de kleine opklaptafeltjes in de trein tot hele lange tafels om met een groot gezelschap aan te eten. Naast eettafels zijn er nog heel veel andere soorten tafels. Om er een paar te noemen: opklaptafels; tafels om aan te werken (vaak bureau genoemd); theetafels; bijzettafeltjes; tuintafels; werkbanken; schaaktafels; koffietafels, etc. Tafels kunnen rond of vierkant, ovaal of rechthoekig zijn en sinds de 20steeeuw maken we ze soms nog steeds van hout en steen, maar vaak ook van plastic of metaal of een combinatie daarvan.

Gezin aan tafel

Een tafel is een belangrijk element in een gezin. Vele gezinnen eten samen aan tafel, zeker bij feestelijke gelegenheden, denk maar aan het kerstdiner. Bij ons thuis is het bijvoorbeeld het verjaardagsontbijt het belangrijkste onderdeel van de verjaardag. Voor dat ontbijt wordt de tafel uitgebreid en feestelijk gedekt. De post voor de jarige en de cadeautjes staan feestelijk ingepakt op tafel.

Stiefgezin aan taaafel

Een tafel is dus een belangrijk gezinssymbool. Niet alleen voor het kerngezin. Ook het samengesteld gezin wil graag samen aan tafel zitten. Tegelijk is het juist aan die tafel zo voelbaar dat het ‘anders’ is. Een stiefouder die zegt zich niet meer thuis te voelen, noemt vaak dat moment waarop men allemaal aan tafel zit. Juist daar voelt men zich eenzaam, buitengesloten of genegeerd.

TAAAFEL: thuis op je plek

Voor het vormen van een goedlopend samengesteld gezin is meer nodig dan goede wil.

Daarom heet mijn bedrijf vanaf nu: TAAAFEL: dé basis voor samengestelde gezinnen. Een tafel als symbool voor de diversiteit van het samengestelde gezin – want elke tafel is anders, net als een gezin.

Tegelijkertijd herkennen we al die vormen als tafel. Maar dit bedrijf heeft drie a’s in de naam. Dat is niet voor niets. Al die a’s zijn nodig voor een goedlopend samengesteld gezin:

A – Jullie zijn samen een Avontuur bent aangegaan door de start van het samengesteld gezin.

A – Het samengesteld gezin bestaat bij gratie van jullie Aandacht en liefde voor elkaar.

A – Voor een hechte basis is kennis en Acceptatie van de regels van het samengesteld gezin noodzakelijk.

Meer informatie:

Met deze “triple A” van TAAAFEL voelt ieder lid van jullie samengesteld gezin zich binnenkort weer thuis aan tafel. Ben je benieuwd wat deze aanpak voor jouw samengesteld gezin zou kunnen betekenen? Of wil je meer weten? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.