Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Wat is een samengesteld gezin? 

Een samengesteld gezin is een relatie tussen twee mensen waarvan minstens een van de twee minimaal een kind heeft. Je hoeft niet samen te wonen om jezelf een samengesteld gezin noemen: de dynamiek komt immers meteen op gang – al neemt de heftigheid wel toe wanneer je gaat samenwonen.

Wat kun je verwachten van Taaafel?

Taaafel biedt samengestelde gezinnen kennis en inzicht over het samengesteld gezin en verwante onderwerpen als communicatie, verlies en waarden. Ook biedt TAAAFEL praktische hulp bij de problemen die gezinnen ervaren. Bij TAAAFEL leer je jezelf en je partner beter kennen, zodat je je opnieuw met elkaar kunt verbinden.

Hoelang duurt een gesprek?

Het kennismakingsgesprek duurt ca 30 minuten. Een standaard gesprek duurt ongeveer 90 minuten.

Met wie werk je?

Ik werk vooral met de partners in het nieuw samengesteld gezin. Omdat ik systemisch werk, heeft het hele systeem daar al profijt van. Soms willen (puber)kinderen ook graag hun kant van het verhaal vertellen. In overleg met de ouders komen die dan 1 of 2 keer.  Ook de ex-partner is natuurlijk welkom wanneer dat zinvol is in jullie situatie.

Trauma

Soms heb je trauma opgelopen in het samengesteld gezin; als kind of als (stief)ouder. Dan woon je allang niet meer in het samengesteld gezin, maar loopt dat gezin je nog elke dag voor de voeten. Inmiddels ben je zelf (stief)moeder/vader of (stief)oma/opa, of zie je je (stief)(klein)kinderen allang niet meer. Ook voor deze problematiek ben ik beschikbaar.

Moeten we als partners allebei komen?

Een van de problemen in een samengesteld gezin is dat partners geen verbinding meer ervaren en/of zich niet gesteund voelen op de momenten dat het slecht gaat. Daarom is het belangrijk om deze gesprekken samen te doen. Je leert meer over jezelf, over elkaar en over het samengesteld gezin.

Wat als het niet klikt?

Persoonlijke coaching werkt beter als je een klik hebt met elkaar. Daarom is het ook van belang om een kennismakingsgesprek te hebben. Zie dat gesprek maar als een soort ‘blind date’ waarin je bepaalt of je verder wilt. Ik kan je ook doorverwijzen naar een ander. Het gaat er uiteindelijk om dat jullie de hulp krijgen die het beste past, of dat nu bij mij is of bij iemand anders.

Hoelang duurt een traject?

Voor sommige stellen  zijn één of twee gesprekken alles wat ze nodig hebben. In dat geval ga je voor losse gesprekken.

Voor veel samengestelde gezinnen is een traject van 18 uur  voldoende. Dat traject duurt ca zes tot negen maanden. De start is intensief, met tweewekelijkse gesprekken. Later komt er meer tijd tussen komt te zitten, maar omdat je zelf je afspraken kunt plannen, hebben jullie daar de regie over.

Na afloop van een traject kiezen veel stellen ervoor om ca 3x per jaar langs te komen voor onderhoudsgesprekken. Een samengesteld gezin is nu eenmaal nooit af!

Is huiswerk belangrijk?

Huiswerk wordt gebruikt als middel om wat je leert tijdens te gesprekken te integreren in je dagelijks leven. Die praktijk is vaak heel behulpzaam om te zien wat er wel en niet werkt. Die ervaring brengen jullie weer terug naar de gesprekken, waardoor we zien wat ervan te leren valt. 

Schrijf je ook?

Ja, ik publiceer een paar keer per jaar een blog op deze site waarin ik praktische tips geef voor samengestelde gezinnen. De blogs geven ook een inkijkje in de manier waarop ik werk en de onderwerpen die daar langskomen.

Daarnaast heb ik samen met mijn partner en voordat ik me specifiek toelegde op het werken met samengestelde gezinnen – een boek geschreven over de kracht van het verhaal in gezinnen en organisaties. Het model dat daarin beschreven wordt, ligt ook aan de basis van het TAAFELmodel voor samengestelde gezinnen.

Praktische vragen

Worden de gesprekken vergoed?

De trend bij zorgverzekeringen is dat steeds minder wordt vergoed; zo vergoedt de basisverzekering geen therapie meer bij relatie- en/of gezinsproblemen. Het is goed om de onderstaande mogelijkheden te onderzoeken:

Werkgever
Werkgevers hebben baat bij een zo laag mogelijke uitval van werknemers. Vanuit budgetten voor opleidingskosten en persoonlijke en/of professionele ontwikkeling, kunnen kosten gedeeltelijk of volledig worden vergoed.

Ondernemer | Zzp’er
Zakelijke (leiderschaps)coaching valt binnen de post ondernemerskosten en is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Daarnaast is de omzetbelasting (21%) terug te vorderen. Laat je informeren door accountant of belastingconsulent.

PGB | UWV
Onder bepaalde voorwaarden kunnen kosten voor coaching en begeleiding worden vergoed via het PGB. Ben je werkeloos en ontvang je een uitkering, informeer dan bij het UWV naar de beschikbare middelen ten behoeve van je herstel en re-integratie. Via een re-integratieovereenkomst reserveert het UWV een budget om coaching geheel of gedeeltelijk te betalen.

Zorgverzekering
Sommige ziektekostenverzekeraars willen ouderschaps- en gezin coaching nog wel eens vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.

Rechtsbijstandsverzekering
Als coaching en begeleiding het gevolg is van de problematiek bij en na scheiding, dan vergoeden sommige rechtsbijstandsverzekeringen met een zeker maximum. Informeer bij je verzekeringsmaatschappij naar de mogelijkheden.

Heb je een wachtlijst?

Vanaf januari 2024 start ik weer met nieuwe trajecten; wel kun je in november en december nog afspraken maken voor een intake of kennismaking. Kijk daarvoor op de kalender.

 

Wat als ik de afspraak vergeet of niet kan komen?

Ik reserveer natuurlijk tijd voor jullie. Een late annulering of no-show betekent een gat in mijn dag die gebruikt had kunnen worden door iemand anders. Daarom heb ik een annuleringstermijn van 48 uur voor het afzeggen of wijzigen van de afspraak. Bovendien kun je zelf via de website die afspraak verzetten. Dus al is het avond, weekend of midden in de nacht: jij kunt zelf bij je afspraak.

Als je binnen 48 uur de afspraak wijzigt of afzegt, reken ik €60 euro annuleringskosten. Als je de afspraak mist, dan bereken ik het volledige gesprek. 

Natuurlijk kunnen er uitzonderlijke omstandigheden zijn. Laat in dat geval van je horen. Dan komen we er vast samen uit.

Kunnen we ook ’s avonds en in het weekend afspreken?

Ja. Momenteel zijn mijn vaste avondafspraken op maandag en dinsdag, waarbij het laatste gesprek uiterlijk om 19.30 uur begint. Ik ben ook één zaterdag per maand op kantoor. Zie de kalender voor de precieze data.

Kunnen we je ook bellen of appen?

Natuurlijk! Mijn telefoonnummer is 06-42722837. Omdat ik vaak in gesprekken zit, krijg je niet altijd meteen antwoord. Als je wilt, kun je in de kalender ook ‘telefoontijd’ reserveren en dan bel ik je op de gewenste tijd terug.